Isi Borang Permohonan Disini

JOM MASUK KPTM  
REBUT PELUANG KEEMASAN DENGAN MENDAFTAR SEKARANG BAGI INTAKE JANUARI 2015 UNTUK MENGIKUTI PROGRAM DI KPTM.

SILA BACA DENGAN CERMAT DAN IKUTI SEGALA ARAHAN BAGI MEMBOLEHKAN PERMOHONAN ANDA DIPROSES. 

MAKLUMAN
Daripada sebilangan besar pemohon yang membuat permohonan kemasukan ke KPTM melalui blog ini, hanya sebilangan kecil permohonan yang diproses kerana kekurangan dan kesilapan maklumat yang diberikan.

Semasa anda mengisi borang permohonan, sila pastikan anda menulis maklumat dengan lengkap dan tepat terutama maklumat email pemohon.

PERINGATAN
1-Bagi pemohon yang mengisi borang dibawah TIDAK PERLU lagi memohon melalui permohonan seperti on-line, laman web KPTM, pos dan pendaftaran terus/terbuka. 
2-Jika anda sudah memohon melalui on-line, laman web KPTM, pos dan pendaftaran terbuka, anda TIDAK DIBENARKAN mengisi borang ini.

PANDUAN MUDAH MENGISI BORANG PERMOHONAN KE KPTM
(Sila ikuti langkah mudah 1 & 2 dibawah)

LANGKAH 1
1.1. Sila isi Borang Permohonan dibawah dengan LENGKAP.
1.2. Sila rujuk Pages Program Diploma/Ijazah/Profesional di bahagian atas sebelah kanan untuk mendapat kod dan lokasi kampus yang ingin dimohon.
1.3. Apabila borang permohonan siap di isi, tekan butang 'Submit' dan tunggu 5saat untuk kemasukan data pemohon ke dalam system. 
1.4. Pemegang SPM layak memohon program Sijil/Diploma atau setaraf.

LANGKAH 2
2.1. Pemohon boleh membuat semakan status permohonan dengan merujuk email masing-masing selepas 24jam.
2.2. Keputusan permohonan juga boleh disemak melalui email pemohon dan akan keluar didalam semakan status permohonan.
2.3. Pemohon yang berjaya boleh memuat turun surat tawaran melalui status semakan permohonan. 
2.4. Pemohon yang berjaya dimestikan membuat pengesahan penerimaan tawaran dalam tempoh/masa yang diberikan(sebagaimana yang tercatit dalam surat tawaran) bagi mengelakkan nama mereka diganti oleh calon lain.



Pemohon yang membuat permohonan melalui blog ini boleh menghubungi saya Nasarudin HP: 019-9257697(SMS Tidak akan dilayan) bagi sebarang bantuan dan pertanyaan.

PEMOHON YANG TIDAK MENDAPAT MAKLUM BALAS LINK SEMAKAN PERMOHONAN/APPLICATION STATUS MELALUI EMAIL MASING-MASING SELEPAS 24 JAM SILA ISI SEMULA BORANG PERMOHONAN DI BAWAH DAN IKUTI ARAHAN PANDUAN MUDAH LANGKAH 1 DAN LANGKAH 2 DIATAS.

SILA ISI BORANG DIBAWAH UNTUK MEMOHON KE KPTM


102 comments:

  1. Pendaftaran permohonan KPTM bagi Intake Januari 2015 masih lagi dibuka.
    Bertindak segera dengan mendaftar awal, sila isi borang diatas.

    TAHNIAH
    Berikut adalah sebahagian senarai pemohon yang berjaya ke KPTM bagi Intake January 2015. Sila download surat tawaran anda di status semakan melalui email masing-masing atau disini http://online.kptm.edu.my:8001/v2/
    PEMOHON YANG BERJAYA MESTI MEMBUAT PENGESAHAN PENERIMAAN TAWARAN SEBELUM TAMAT TEMPOH YANG DIBERIKAN BAGI MENGELAKKAN NAMA MEREKA DI GANTI OLEH CALON LAIN.

    MOHD FAKHURUZI BIN KAMAR
    SITI NOR HAWA BINTI IZANI
    NOR AINI BINTI HUSSIN
    NUR NABILAH BINTI MOHD CHATRI
    NORAMILIA BT MOHD SAYUTI
    NURUL FAEZAH BINTI JAIS ANWAR
    MUHAMAD IZZAT AZMIR BIN ABIDIN
    HANAN BINTI ABD HAKIM
    INTAN ZAIDAH RODIAH BT ZAHIT
    IZZAH IZZATTI BINTI SAMSUDIN
    NURUL AMIRAH BINTI ABIDIN
    NURUL KHAIRUNNISA BINTI SENIN
    CHE NOR RIZAN BINTI CHE MIN
    WAN NUR FARAH FADZILLAH BINTI WAN MUHAMMAD AKMAL
    NOOR ZAHIRAH BINTI MOHD SUKOR
    FATHIN NADHIRAH BINTI ROSLAN
    MUHAMMAD DANIEL BIN ABDUL RAHMAN
    ZURRINNA BINTI ZA'ABA
    MUHAMMAD LUTFIL HADI BIN AHMAD ATAUDDIN
    ZAIDATUL ANITA BINTI ZAIDI
    NURULLIANA BINTI MD HASAN
    NORAMIRAH BINTI ABDULLAH
    NOR HAMIZAN BINTI ZULKUPLI
    MUHAMMAD HAGI HERIWAN BIN USMAN
    QURRATU ' AINI BINTI SUMIRAN
    MUHAMMAD IKHMAL SYAZWAN BIN PUNGUT
    NURUL SYAMIMIE BT ZAMRI
    MUHAMMAD FAQIH BIN AZIZ
    ABU HALBAN BIN SAID
    NORAINI BINTI UMAR
    NUR KAZZAH BINTI KAMARUZAMAN
    NURFATIN SYAHIRA BINTI MAHAZAN
    NORSYABIL SHAHAISAR BIN MAT JAIS
    MUHAMMAD HAKIMI BIN ADNAN
    NUR NAJIEHA BINTI AZUAN
    NUR FAZLIN BINTI GHAZALI
    NORHAFIDAH BINTI ZAINUDDIN
    ANIS NUR AISHAH BINTI AIMI
    JUAINI SYAHIRAH BINTI JOHAN
    INTAN NORSUHAIDA BINTI ABDUL AZIZ
    MOHAMAD AZLEE BIN RAMLI
    DAYANG SARI BINTI SALLEH
    HAIDATUL NUR NAGIVA BINTI NOOR HAAS
    ABDUL RASYID BIN RABI
    FATIN NUR ELLEINA BINTI ASMIRA HILMY
    MUHAMAD AFIQ BIN OTHMAN
    MUHAMMAD SHAHRUL HAFIZ BIN MOHD ZAKI
    TENGKU NUR ANIS BINTI ENGKU AZIZ
    MUHAMMAD ZARUL IZHAM BIN ABU HASIM
    NURUL HUSNA BINTI MOHAMAD NASIR
    AINNA ATHIRAH BINTI KAMARIDDIN
    NUR NADIA BINTI MOHD NASIR
    NUR AZMIRAH HANIS BINTI ZAINUDIN

    Harap maklum

    Terima kasih

    ReplyDelete
  2. cmner nk tao bila tamat tempoh bayaran pengesahan ? takde tulis pun .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asslam,
      Anda boleh semak di STATUS SEMAKAN sebaik sahaja keputusan keluar, disana akan ada surat tawaran, tempoh akhir membuat pengesahan dan lain-lain.

      Terima kasih

      Delete
  3. salam tuan, bila buat semakan dia keluar begini. apa maksudnya ya?

    "Terima kasih kerana memilih KPTM untuk menyambung pengajian saudara/i.
    Untuk makluman, pengambilan sesi Julai 2014 telah penuh.
    Permohonan saudara/i akan di proses untuk pengambilan Januari 2015.
    Keputusan permohonan akan dimaklumkan melalui laman web rasmi KPTM"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Maksudnya, permohonan anda sedang diproses bagi Intake januari 2015 dan hanya perlu menunggu keputusan sahaja, selamat berjaya.

      Terima kasih

      Delete
  4. Assalamualaikum tuan,
    Saya ingin bertanya kalau saya ingin memohon pertukaran tempat bagaimana ya?
    Saya ingin menukar tempat atas sebab masalah peribadi.
    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      !-Anda boleh download borang pertukaran tempat distatus semakan dan patuhi arahan yang diberikan.
      2-Pastikan anda membuat pengesahan tawaran terlebih dahulu sebelum tamat tempoh yang diberikan bagi mengelakkan nama anda diganti oleh calon lain.

      Terima kasih

      Delete
  5. assalammualaikum...saya mendapat tawaran diploma sains di KPTM Kota Bharu,di surat tawaran ditulis tarikh akhir bayaran pengesahan adalah 12/11/2014,masalah saya adalah saya baru mengetahui saya mendapat tawaran itu hari ini 13/11/2014 dan saya berminat untuk menyertai KPTM,bolehkah saya memohon untuk dilanjutkan tempoh bayaran akhir pengesahan itu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Sila hubungi kampus yang menawarkan anda belajar bagi maklumat lanjut.

      Terima kasih

      Delete
  6. Kenapa saya tak leh bukak eak penerimaan surat tawaran tu? Mohon bantu saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gunakan laptop atau komputer yang mempunyai rangkaian internet yang bagus.

      Terima kasih

      Delete
  7. assalamualaikum tuan..boleh ke buat pertukaran kos?

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM,
      1-SILA BUAT PENGESAHAN PENERIMAAN TAWARAN SEBELUM TAMAT TEMPOH BAGI MENGELAKKAN NAMA ANDA DIGANTI OLEH CALON LAIN.

      2-SELEPAS MEMBUAT PENGESAHAN BARU ISI BORANG PERTUKARAN KAMPUS DIBAWAH STATUS SEMAKKAN

      HARAP MAKLUM

      Delete
  8. Assalamualaikum tuan,
    Saya telah menerima tawaran pengurusan perniagaan cawangan alor setar tetapi saya ingin menukar di kptm ipoh . Adakah kptm ipoh mempunyai kos pengurusan perniagaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM,
      1-SILA BUAT PENGESAHAN PENERIMAAN TAWARAN SEBELUM TAMAT TEMPOH BAGI MENGELAKKAN NAMA ANDA DIGANTI OLEH CALON LAIN.

      2-SELEPAS MEMBUAT PENGESAHAN BARU ISI BORANG PERTUKARAN KAMPUS DIBAWAH STATUS SEMAKKAN(program pengurusan perniagaan TIDAK di tawarkan di Ipoh)

      HARAP MAKLUM

      Delete
  9. Kalau bukak kat semakan status tu dia ckp permohonan masih belum diproses makna nya apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila berikan maklumat pemohon untuk disemak.

      Terima kasih

      Delete
  10. Salam , saya da daftar lebih dua minggu , tapi masih belum diproses . kenape ea ? Harap tuan dapat Bantu saya . Ic saya 961031015292

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam

      Sila rujuk dimana anda membuat permohonan untuk maklumat lanjut.

      Terima kasih

      Delete
    2. Saya daftar di laman web rasmi Kptm . Selepas tu saya daftar Kat blog ni tp tak di terime SBB pendaftaran bole buat sekali je . DA lame saye daftar tapi masih belum diproses .

      Delete
    3. 1-Dah diproses, dah keluar no. rujukan T011505336
      2-Sekarang hanya perlu tunggu keputusan sahaj

      Terima kasih

      Delete
  11. Salam, saya nak mohon program utk sijil tapi tak tahu dkt mana nk tgk kod program sijil tu. Harap dapat bantu, t.kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam

      Untuk makluman anda, tiada pengambilan program persijilan bagi Intake Januari 2105.

      Terima kasih

      Delete
  12. Salam,Kalau bukak kat semakan status tu dia ckp permohonan masih belum diproses tp , maklumat jantina sy dlm pmohonan itu lelaki sdgkn sy perempuan . bagaimana tuan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam

      1-Boleh berikan maklumat lanjut pemohon untuk semakkan
      2-Dimana anda membuat permohonan

      Terima kasih

      Delete
    2. Ini ic 960302105974 . sy buat permohonan melalui online

      Delete
    3. 1-Anda mohon melalui blog
      2-Sila semak semula kerana pembetulan dah dibuat

      Terima kasih

      Delete
  13. Bila sebenarnya tarikh pengumuman keseluruhan calon ye? Sebab sebulan lepas bila saya call kptm katanya awal bulan. Kemudian dilanjutkan ke tgh bulan. Bila ditanya lagi katanya tak tahu bila, sebab calon terlalu ramai. Sedangkan saya dah mohon sehari selepas permohonan dibuka. Kalau nama tdk tercalon, kenapa tak disenaraikan saja sedangkan beribu pemohon diluar sana hanya sdg menanti result drpd kptm. Result yg plg lmbt keluar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keputusan calon yang berjaya sedang keluar secara berperingkat, sila semak satus permohonan anda pada setiap masa.

      Terima kasih

      Delete
  14. Salam , bila keputusan di web kptm akan dikeluarkan ? sebab bila saya check saja dia tulis "PERMOHONAN ANDA MASIH BELUM DIPROSES" .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Keputusan calon yang berjaya sedang keluar secara berperingkat, sila semak satus permohonan anda pada setiap masa.

      Terima kasih

      Delete
  15. Assalammualaikum....saya berminat untuk masuk ke KPTM...tapi saya merupakan pelajar di IPTS Tahun pertama semester kedua...mendapat pinjaman PTPTN.....saya akan berhenti kolej saya.....adakah saya berpeluang untuk masuk ke KPTM...Boleh tereangkan kepada saya berkenaan apa yang patut saya lakukan untuk mendapat tempat di KPTM....terima kasih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Anda layak memohon untuk dipertimbangkan, sila isi borang pendaftaran diatas dengan segera.

      Terima kasih

      Delete
  16. Nak tanya saya hanya ade dua kredit shaja dalam spm..boleh apply tak? Mohon penjelasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syarat minima untuk membolehkan permohonan diproses ialah calon mempunyai 3 kredit matapelajaran dalam SPM atau setaraf.

      Terima kasih

      Delete
  17. ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.........

    Saya gagal dalam pelajaran bahasa Inggeris,adakah saya layak memohon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Anda layak memohon untuk dipertimbangkan, sila isi borang pendaftaran diatas dengan segera.

      Terima kasih

      Delete
  18. Assalam . kptm ambil masa berapa lama ya utk dapatkan keputusan ? Sy apply 12/11 . tp sampai sekarang xboleh nk cek lg .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Dimana anda membuat permohonan
      2-Sila semak STATUS SEMAKAN pada setiap masa kerana keputusan bagi Intake january 2015 sudah mulai keluar
      *sebahagian keputusan mula keluar dan akan disusuli keputusan berikutnya sehingga hujung disember 2014 nanti
      Harap maklum

      Delete
    2. saya buat permohonan d borang online portal kptm .

      Delete
    3. Ic 951110115030

      Delete
  19. Assalamualaikum..sy lpsn spm thun 2013.. blh lg x sy nk apply utk kemasukkan ke diploma utk intake januari tahun depan? Mohon pnjelasan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Ya, permohonan masih lagi dibuka untuk pendaftaran ke KPTM.
      2-Sila bertindak segera dengan mengisi borang diatas dan patuhi arahan yang diberikan.

      Terima kasih

      Delete
  20. Assalammualaikum.. saya dpt cos pndidikan awl knak2 di kota bhru klntan, mslh saya boleh tak saya tukar tempat di ipoh dan ada tak kos pndidikn awl knk2 di ipoh tu? Knp nma saya tiada di atas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Pastikan anda membuat pengesahan tawaran terlebih dahulu sebelum tamat tempoh yang diberikan bagi mengelakkan nama anda diganti oleh calon lain.
      2-Program diploma pendidikan awal kanak-kanak tidak ditawarkan dikampus Ipoh
      3-Nama pemohon kat atas ialah dari program lain dan belum membuat pengesahan peneriman tawaran pada masa ketika ianya diumumkan sebagai calon yang berjaya .
      4-Kami tidak dapat mengenal pasti siapa anda jika anda tidak memberikan maklumat perbadi seperti nama dan no. KP.

      Terima kasih

      Delete
  21. Salam.. klau kos yg sy plih xsesuai dgn kelayakn sy..adakah sy akn direject atau diberi pluang utk tukar kos lain? Atau diberi kos lain oleh pihak kptm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Permohonan dipertimbangkan mengikut kelayakan pemohon. Jika tidak menepati syarat, jawapan gagal akan diberi

      Terima kasih

      Delete
  22. Salam...sy telah memohon kptm,apabila sy membuat semakan permohonan knp permohonan sy belum d proses?sy ad tersilap isi result,sy telah call kt kptm,dy cakap sy perlu mengisi borang online semula,selepas sy isi semula borang tu,knp sy membuat semakan semula,masih xbertukar lgy result sy....adakah permohonan sy x d trima??sy nk ambik kos pendidikan awal knk2 ,result sy pun dah cukup syarat..blh beri keterangan x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Apabila anda memohon melalui web, maka segala maklumat yang dimasukkan kedalam data adalah tanggungjawab pemohon itu sendiri.

      Terima kasih

      Delete
  23. Assalamualaikum
    Saya ingin membuat rayuan pertukaran kos .
    Perlukah saya membuat pengesahan penerimaan tawaran dahulu?mengikut portal kptm saya boleh membuat rayuan pertukaran sebelum 21disember . Dan apakah surat2 yang perlu saya fakskan sekali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Anda sebelum ini telah mengemukakan soalan yang sama diatas

      1-SILA BUAT PENGESAHAN PENERIMAAN TAWARAN SEBELUM TAMAT TEMPOH BAGI MENGELAKKAN NAMA ANDA DIGANTI OLEH CALON LAIN.

      2-SELEPAS MEMBUAT PENGESAHAN BARU ISI BORANG PERTUKARAN KAMPUS DIBAWAH STATUS SEMAKKAN(program pengurusan perniagaan TIDAK di tawarkan di Ipoh)

      HARAP MAKLUM

      Delete
  24. Pendaftaran permohonan KPTM bagi Intake Januari 2015 masih lagi dibuka.
    Bertindak segera dengan mendaftar awal, sila isi borang diatas.

    TAHNIAH
    Berikut adalah sebahagian senarai pemohon yang berjaya ke KPTM bagi Intake January 2015. Sila download surat tawaran anda di status semakan melalui email masing-masing atau disini http://online.kptm.edu.my:8001/v2/
    PEMOHON YANG BERJAYA MESTI MEMBUAT PENGESAHAN PENERIMAAN TAWARAN SEBELUM TAMAT TEMPOH YANG DIBERIKAN BAGI MENGELAKKAN NAMA MEREKA DI GANTI OLEH CALON LAIN.

    Applicant Name
    MOHD FAKHURUZI BIN KAMAR
    SITI NOR HAWA BINTI IZANI
    NOR AINI BINTI HUSSIN
    NUR FATIN AINA BINTI MAHAZAN
    NURUMIRAH BINTI HAZARI
    NASUHA BINTI RAMLI
    NUR NABILAH BINTI MOHD CHATRI
    AZSHAZAWANI BINTI AZMI
    NORAMILIA BT MOHD SAYUTI
    MUHAMMAD IZZAT BIN AYOB
    NURUL FAEZAH BINTI JAIS ANWAR
    NORYUSMA SAHIRA BT ROSSLI
    MUHAMAD IZZAT AZMIR BIN ABIDIN
    HANAN BINTI ABD HAKIM
    KHAIRUL IKHWAN BIN SHARIFFUDIN
    MOHAMAD FIKRI BIN CHE SAB
    INTAN ZAIDAH RODIAH BT ZAHIT
    IZZAH IZZATTI BINTI SAMSUDIN
    NUR SYAFIQAH BINTI KAMSANI
    LYANA AZREENNA BINTI ZAKARIA
    NURUL AMIRAH BINTI ABIDIN
    NURUL KHAIRUNNISA BINTI SENIN
    CHE NOR RIZAN BINTI CHE MIN
    NURUL FAZERA BINTI MUHAMAD FAZIL
    WAN NUR FARAH FADZILLAH BINTI WAN MUHAMMAD AKMAL
    NOOR ZAHIRAH BINTI MOHD SUKOR
    FATHIN NADHIRAH BINTI ROSLAN
    MUHAMMAD AMIRUL NAZUAN BIN ZARIMI
    MUHAMMAD DANIEL BIN ABDUL RAHMAN
    ZURRINNA BINTI ZA'ABA
    LUQMAN AL HAKIM BIN ABDUL GHULAM
    MUHAMMAD LUTFIL HADI BIN AHMAD ATAUDDIN
    ZAIDATUL ANITA BINTI ZAIDI
    MOHAMAD SYAFIQ BIN ZAINAL
    NORSYAFIHA BT ABDULLAH
    NURULLIANA BINTI MD HASAN
    NORAMIRAH BINTI ABDULLAH
    NOR HAMIZAN BINTI ZULKUPLI
    NOOR SHAHIRA BINTI SAHRIL
    MUHAMMAD HAGI HERIWAN BIN USMAN
    QURRATU ' AINI BINTI SUMIRAN
    MUHAMMAD IKHMAL SYAZWAN BIN PUNGUT
    NUR IZZATI BINTI IZAMAN
    NURUL SYAMIMIE BT ZAMRI
    MUHAMMAD FAQIH BIN AZIZ
    AYU NABILA HUDA BINTI MOHD FADLI
    MUHAMMAD NUR FIRDAUS BIN SHAHRIDZUAN
    NURUL ATIKAH BINTI ABDULLAH
    ABU HALBAN BIN SAID

    ReplyDelete
    Replies
    1. NORAINI BINTI UMAR
      NUR KAZZAH BINTI KAMARUZAMAN
      NURFATIN SYAHIRA BINTI MAHAZAN
      NORSYABIL SHAHAISAR BIN MAT JAIS
      INTAN NOR ALIA BINTI ZULKEFLE
      MUHAMMAD HAKIMI BIN ADNAN
      NUR NAJIEHA BINTI AZUAN
      NUR FAZLIN BINTI GHAZALI
      NORHAFIDAH BINTI ZAINUDDIN
      ANIS NUR AISHAH BINTI AIMI
      DG.KU NOR AFIQAH BINTI AG TUAH
      JUAINI SYAHIRAH BINTI JOHAN
      INTAN NORSUHAIDA BINTI ABDUL AZIZ
      MUHAMMAD AMIRUL HAFFIZI BIN HASRIN
      MOHAMAD AZLEE BIN RAMLI
      DAYANG SARI BINTI SALLEH
      NASHRUL ASHRAFF BIN KAMARUL FAUZI
      HAIDATUL NUR NAGIVA BINTI NOOR HAAS
      ABDUL RASYID BIN RABI
      FATIN NUR ELLEINA BINTI ASMIRA HILMY
      NURNATASHA AMIRA BINTI JAILANI
      SITI KHAIRIAH ATHIRAH BINTI MD NOR
      NOOR SHAFIQAH BINTI MUIN
      MUHAMAD AFIQ BIN OTHMAN
      MUHAMMAD SHAHRUL HAFIZ BIN MOHD ZAKI
      TENGKU NUR ANIS BINTI ENGKU AZIZ
      HAMIDAH AZ ZAHRA BINTI ABD RAHIM
      MUHAMMAD ZARUL IZHAM BIN ABU HASIM
      NURUL HUSNA BINTI MOHAMAD NASIR
      AINNA ATHIRAH BINTI KAMARIDDIN
      NUR NADIA BINTI MOHD NASIR
      NUR AZMIRAH HANIS BINTI ZAINUDIN

      Delete
  25. No ic saya 960823115334,knp status semakan sy still dalam proses,dah lama sy buat permohonon,sy buat permohonan melalui web ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, kami dah semak dan untuk makluman anda, keputusan program yang anda pohon agak lewat sikit keluar, apa pun sila semak selalu untuk tidak ketinggalan membuat pengesahan penerimaan tawaran.

      Semoga anda beroleh kejayaan

      Terima kasih

      Delete
    2. Terima kasih

      Delete
  26. Saya ingin menukar tempat serta kos .. sama juga je tuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, sama.
      Pastikan anda membuat pengesahan penerimaan tawaran sebelum tamat tempoh terlebih dahulu.

      Terima kasih

      Delete
  27. salam , saye dpt 2b 2c+ 2c 3d dlm spm . Layak ke sye ambek kos bisnes managment ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam

      Kelayakan anda melepasi syarat minima, sila isi borang diatas dengan segera untuk membuat permohonan.

      Terima kasih

      Delete
  28. Salam..
    Saya kelulusan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan(kepujian). Saya ingin melanjutkan pengajian diperingkat profeasional. Saya tlh memenuhi syarat2 yg ditetapkan.
    1)Yang mna satu sesuai sama ada ACCA-CAT(1 1/2 THN) atau ACCA(4THN) untuk saya melanjutkan pengajian??
    2)Adakah saya layak utk Biasiswa MARA sekiranya sy melanjutkn pengajian diperingkt professional??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Secara peribadi saya cadangkan anda memilih ACCA atau ICSA kerana ia bersesuaian dengan kelayakkan anda serta peluang cerah untuk anda meraih pendapatan/kerjaya yang baik dimasa hadapan.
      2-Ya, anda layak untuk dipertimbangkan pinjaman/tajaan/biasiswa MARA(tertakluk kepada terma & syarat)

      Terima kasih

      Delete
  29. Assalamualaikum...
    bole tak saya nak batal kan permohonan di blog ni dan membuat permohonan melalui online ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Sila berikan No KP dan alamat email untuk disemak samada boleh dibatalkan atau tidak(Jika data pemohon sudah diproses bagi keputusan ke intake januari 2015).
      2-Pemohon hanya boleh membuat satu(1) permohonan sahaja kerana setiap permohonan berpandukan No. KP pemohon.

      Terima kasih

      Delete
    2. tapi ..saya belum memenuhi syarat yang kedua...

      Delete
    3. KAMI TIDAK DAPAT MEMPROSES PERMOHONAN ANDA KERANA KEKURANGAN MAKLUMAT AKADEMIK

      HARAP MAKLUM

      SILA BERIKAN MAKLUMAT BERIKUT
      menulis(dengan HURUF BESAR dan PERKATAAN PENUH) maklumat sijil/slip SPM seperti berikut:-
      2.11) NAMA PEMOHON
      2.12) NO KAD PENGENALAN
      2,13) EMAIL PEMOHON
      2.14) NAMA SEKOLAH
      2.15) ALAMAT SEKOLAH
      2.16) TAHUN PEPERIKSAAN DIAMBIL
      2.17) SUBJEK DAN KEPUTUSAN

      dan hantar ke email: pengambilankptm@gmail.com

      Terima kasih

      Delete
  30. Saya memiliki sijil juruteknik level 2. Tetapi bahasa inggeris sy semasa spm gagal. Adakah layak utk diploma in electrical?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1-Sila lihat syarat kelayakan untuk memohon di Program Diploma dibahagian atas sebelah kanan untuk maklumat lanjut.

      Terima kasih

      Delete
  31. kenapa permohonan saya masih belum diproses sedangkan saya mohon sejak intake julai lagi ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1-Dimana anda membuat permohonan ?
      2-Sila berikan maklumat peribadi untuk semakkan

      Terima kasih

      Delete
    2. says buat secara online , 961230105047

      Delete
  32. Salam...saya nak tanye...bile boleh memohon untuk intake degree bg lepasan diploma dan bagaimana untuk memohon...macam mana saya nak tau program ijazah yang di tawarkan di kptm? Adkah muet wajib untuk smbung muet??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Dijangkakan iklan pengambilan program ijazah pada Mac 2015
      2-Anda boleh rujuk di blog untuk iklan ke program tersebut sebaik sahaja iklan dibuka atau melalui fb dibahagian kanan sebelah atas.

      Terima kasih

      Delete
  33. Salam. Sy nk buat prtukaran kos utk dploma thun 2015. Blh lg ke x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Dimana anda membuat permohonan ke KPTM
      2-Berikan maklumat peribadi untuk disemak

      Terima kasih

      Delete
  34. Sy hndak mnukar kos..dari bisnes management kb.. ke human resource di kesedar ..Gua Musang.. dn dari kos Accountacy kb ke diploma Tourism kt Kb.. ic sy..960214035152

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat masa ini data anda tidak boleh di ubah(No. KP 960214035152) kerana sudah diproses dan hanya perlu menunggu keputusan sahaja,

      Terima kasih

      Delete
  35. Ok..tp lps kputusan kluar blh x sy nk tukar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1-Jika keputusan anda berjaya, sila buat pengesahan penerimaan tawaran terlebih dahulu
      2-Kemudian, isi borang pertukaran program dibawah status semakan.

      Terima kasih

      Delete
  36. Salam encik . Knape ek kwn sy.. dia da isi utk dploma intake 2015.. tp bla kwn sy semak prmohonan . Xblh..dia bgtau..maaf..kd pngenalan anda tiada dlm perkhidmatan kami .. blh encik tlg semakkn. Ni ic dia.. 951021035813

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Sila isi semula borang permohonan diatas
      2-No.2.1 Pemohon boleh menghantar salinan slip/sijil/SPM/STPM/Transkrip Diploma/Ijazah
      (Scan atau Snap Pic-ambil gambar pandangan atas dengan terang dan jelas)
      ATAU
      No.2.2 Pemohon boleh menulis(dengan HURUF BESAR dan PERKATAAN PENUH) maklumat sijil/slip SPM seperti di bawah :-
      2.21) NAMA PEMOHON
      2.22) NO KAD PENGENALAN
      2.23) EMAIL PEMOHON
      2.24) NAMA SEKOLAH
      2.25) ALAMAT SEKOLAH
      2.26) TAHUN PEPERIKSAAN DIAMBIL
      2.27) SUBJEK DAN KEPUTUSAN

      dan dihantar melalui salah satu yang berikut:-

      2.2a) Email: pengambilankptm@gmail.com
      2.2b) Facebook/Pengambilan Mudah Kptm
      2.2c) WhatsApp/Pengambilan Mudah Kptm No. 0199824516
      2.2d) SMS ke 0199824516

      PEMOHON YANG TIDAK MENDAPAT MAKLUM BALAS LINK SEMAKAN PERMOHONAN/APPLICATION STATUS MELALUI EMAIL ATAU FACEBOOK MASING-MASING SELEPAS 24 JAM, SILA ISI SEMULA BORANG PERMOHONAN DI ATAS DAN IKUTI ARAHAN PANDUAN MUDAH NO.1 DAN NO. 2 .

      Delete
  37. Assalam . sy nak tanya pasal pinjaman tu boleh en terangkan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Anda boleh rujuk kampus yang menawarkan anda belajar atau hubungi pihak yang memberikan anda pinjaman.

      Terima kasih

      Delete
  38. Assalamualaikum encik . Blh x encik tlg semak prmohonan sy... sama ada dlm proses atau blom. Sbb sy ad buat pembetulan td..sy buat prmohonan balik sbb sy lupa nk hntr butiran pribadi sy dn slip spm .. tp sy da hntr td butiran sy kpd pngmbilan kptm melalui whtsapp..tp xada respond..blh encik tlg semakkn .. ni ic sy..951021035813

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Sila rujuk email anda MALAYA_PARK@yahoo.com untuk semakan

      Terima kasih

      Delete
  39. Assalam...result permohonan bagi diploma civil engineering,keluar biley ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1- Keputusan semua program mulai keluar secara berperingkat, sila semak selalu status permohonan anda.

      Terima kasih

      Delete
  40. En sy tlh buat pormohonan kptm di portal rasmi kptm ttp sampai sekarang permohonan sy masih blum d proses . boleh en tolong semak status sy ? 951110115030

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam NUR AQILAH BINTI ARIFFIN
      1-Permohonan anda sudah diproses, telah keluar No. Rujukan L011501939
      2-Bersabar menunggu keputusan yang akan keluar pada bila-bila masa.
      3-Sentiasa semak Status Permohonan

      Terima kasih

      Delete
  41. Kalau bukak kat semakan status tu dia ckp permohonan masih belum diproses makna nya apa? Ni ic saya 950723016444

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam NURUL AISYAH BINTI MUHAMMAD
      1-Permohonan anda sudah diproses, telah keluar No. Rujukan T011502239
      2-Bersabar menunggu keputusan yang akan keluar pada bila-bila masa.
      3-Sentiasa semak Status Permohonan

      Terima kasih

      Delete
  42. Saya telah aplly dlm computer science dan dah diluluskan. Saya ingin bertanya ttg pinjama pelajaran Mara. Adakah pinjaman pelajaran Mara dibuat selepas pendaftaran?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1- Anda boleh memohon pinjaman MARA sebelum mendaftar sekiranya borang pengesahan dihantar bersama borang pinjaman MARA.
      2-Anda juga boleh memohon selepas mendaftar nanti.
      3-Sila hubungi kampus yang menawarkan anda belajar untuk maklumat lanjut.

      Terima kasih

      Delete
  43. Saya berminat utk melanjutkn pelajaran di Kptm kuantan dlm course dip.busines management..tapi, saya nk daftar utk intake bulan 7 2015. Macam mana nk daftar? Bila nk daftar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1-Sila isi borang diatas sebaik sahaja iklan pengambilan bulan Julai 2015 keluar.
      2-Iklan dijangkakan pada bulan Mac2015

      Terima kasih

      Delete
  44. Bila sy boleh memohon bagi program professional?
    Sy ada kesilapan semasa mengisi borg...
    Sy sudah diterima utk kursus perakaua tetapi itu bukan pilihan sy,ada yang ckp kursus yg sy nak(cat-acca) dibuka utk kemasukan mei,jadi perlu ke sy bwt permohonan tukar kursus @selepas ini masih ada permohonan untuk intake mei?

    ReplyDelete
    Replies
    1. TAHNIAH
      1- Sekarang anda boleh memohon untuk ACCA dan ACCA-CAT
      2-Anda buat pertukaran program dengan mengisi borang dibawah STATUS SEMAKAN, pastikan anda membuat pengesahan penerimaan tawaran terlebih dahulu bagi mengelakkan nama anda diganti oleh calon lain.

      Terima kasih

      Delete
  45. Salam..encik sy dah hantar borang utk rayuan pertukaran course. tapi blum lg buat pengesahan penerimaan tawaran...persoalannya adakah perkara ini akn menganggu proses rayuan itu atau macam mane.. Dan bilakah keputusan rayuan akan dpt diketahui.?dah hampir seminggu lebih namun xda apa2 lg tindk bls dari pihak kptm..mohon pendapat encik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      1-Pastikan anda membuat pengesahan penerimaan tawaran terlebih dahulu sebelum tamat tempoh yang diberikan bagi mengelakkan nama anda diganti oleh calon lain.
      2-Sila hubungi pihak yang berkenaan(pertukaran program) bagi maklumat lanjut.

      Terima kasih

      Delete
  46. Assalamualaikum..
    Mohon bantuan pihak tuan.Saya telah membuat permohonan .Bila disemak, permohonan anda masih belum diproses.Saya telah menghubungi no tel yang tertera iaitu 03-9179 5639 / 5637 dan diminta hantar salinan result SPM melalui email .Saya dah hantar tetapi masih juga status "permohonan anda masih belum diproses". untuk rujukan no k/p :960908055465.
    tkasih atas kerjasama pihak tuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,
      1-Hasil semakan mendapati pemohon tidak memberikan maklumat lengkap semasa mengisi borang.
      2-Sila hubungi dimana anda membuat permohonan untuk 'Update Status'.

      Terima kasih

      Delete